torstai 23. joulukuuta 2010

#249: Mies joka ampui Liberty Valancen

Kuukauden western -leffasarjaa tuli kyttäiltyä joskus lapsuusvuosina isän kanssa lauantai-iltaisin. Tuohon aikaan tuli vilkaistua useampikin länkkäri, mutta nyttemmin tämä perinne on jäänyt, vaikka Kakkoselta tulee edelleenkin westernejä tiuhaan tahtiin.


Fiilikset olivat siis jo etukäteen positiiviset Mies joka ampui Liberty Valancea kohtaan. Länkkäriklassikko, jossa mukana on myös legendaarinen John Wayne ei lähtökohtaisesti kuulostanut kovinkaan huonolta. Eikä se sitä ollutkaan.


Itse asiassa asetelmiltaan Liberty Valance on varsin perinteiset oloinen western-pätkä, mutta muuttuu kuitenkin enemmänkin Jenkkien silloista tilaa pohtivaksi leffaksi kuin ratsasteluksi erämaassa. Toki henkilögalleria ja miljöö ovat lännenelokuvakuvastolle melko tyypillisiä, mutta leffa itsessään oli ehkä perinteisiä klassikoita syvällempi, jos tällaista termiä länkkäreistä voi käyttää.


Wayne on kovanaama kuten muissakin rooleissaan ja James Stewart se komistus, joka viime kädessä jättää koviksen rannelle ruikuttamaan. Parhaimman roolin vetäisi mielestäni kuitenkin Lee Marvin huikeana Liberty Valancena. Ärsyttävin oli luonnollisesti nössö sheriffi, joka jossain vaiheessa leffan kestäessä pisti oikein vihaksi saamattomuudellaan.


Neljä tähteä


Nukahtamiskerroin: Nolla nukahdusta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti