perjantai 24. joulukuuta 2010

#245: Köysi

Koska motivaatio ei ollut tarpeeksi korkealla korealaisen hengellisen leffan katselemiseen, päätin skipata jouluaatonaattona Viisi vuodenaikaa ja vilkaista listan numeron 245, Köysi. Alfred Hitchcockin elokuvat lienevät tuttuja lähes jokaiselle ja itsekin olen niitä muutaman katsellut, mutta jostain erikoisesta syystä Köysi on jäänyt katsomatta.


Juoni on kutkuttava. Leffan alussa pari opiskelijapoikaa (lienevätkö pariskunta?) pistävät kuristamalla kylmäksi toverinsa Davidin ja piilotavat kaverin puuarkkuun. Jotta homma ei kävisi liian helpoksi, edessä ovat juhlat, joita kaveruksista rohkeampi ryydittää jatkuvilla murhaviittauksilla ja päättää tarjoilla jopa juhla-aterian arkun kannelta.


Leffan sankariksi nousee älykäs Rupert, jota esittää jo edellisestä länkkäristä tuttu James Stewart. Köysi nouseekin huippuleffaksi juuri Stewartin ansiosta. Miehen näyttelijäntyö yhdistettynä erittäin napakkaan käsikirjoitukseen nostaa tämän leffan näkemieni Hitchcock-leffojen kärkeen.


Köysi osoitti, että hyvällä käsikirjoituksella pääsee pitkälle, eikä turhaa lavastekikkailua tarvita. Käytännössä elokuva tapahtuu yhdessä ainoassa huoneessa ja elokuva pysyykin kasassa käsittämättömän upean dialogin ansiosta. Mestariteos kertakaikkiaan, myös pituutensa ansiosta. Tuntiin ja seitsemääntoista minuuttiin mahtuu kaikki olennainen.
Viisi tähteä


Nukahtamiskerroin: Nolla nukahdusta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti