perjantai 31. joulukuuta 2010
#236: Arsenikkia ja vanhoja pitsejä
#239: Meidän vastaeronneiden kesken
keskiviikko 29. joulukuuta 2010
#240: Cabirian yöt
Kuten blogini lukijat arvannevat (teitä on blogilistan mukaan yksi kappale!), olen sivistymätön myös Fellinin elokuvien suhteen. Ainoa kontaktini tämän italialaismestarin tuotoksiin on Mikko Kuustosen biisin Kaktusviinaa-alkusäkeet, joissa todetaan elämän olevan kuin leffaa Fellinin. Sanojen tarkoitusperää olen pohtinut vuosikausia ja joudun luultavasti katsomaan useammankin Fellinin tuotoksen ennen kuin noiden sanojen merkitys avautuu.
Top 250 -listan ensimmäinen Fellini-leffa oli Cabirian yöt. Totta kai epäilevänä Tuomaana arvelin IMDB:n listoilla olevan kirjoitusvirheen, eihän minkään elokuvan nimi voi olla Cabirian yöt, vaan kyse on tietenkin Caribian öistä. Kun ensimmäistä Google-osumat Caribian yöt -haulla viittasivat turkulaiseen kylpylään, oli uskottava, että elokuva on todellakin Cabirian yöt.
Cabiria on onnea etsivä ilotyttö Roomassa. Leffa alkaa musertavalla kohtauksella, jossa poikaystävä tuuppaa tai ainakin toivoo tuuppaavansa Cabirian jokeen ja juoksee rahojen kanssa tiehensä. Oikeastaan elokuvan ensimmäiseen kohtaukseen tiivistyy Cabirian elämä, joka on aaltoilua rakkaudesta toiseen ja onnesta karmeaan epätoivoon. Cabiria on kuitenkin perusluonteeltaan optimisti, joka tuntuu nousevan jaloilleen vaikka kulkeekin pettymyksestä toiseen.
Elokuva kulkee hieman episodimaisesti tarinasta toiseen tai oikeastaan yöstä yöhön, kuten nimikin sen sanoo. Cabirian yöt on kuvaukseltaan todella kaunis ja Cabiriaa esittävä, Fellinin silloinen vaimo Guilietta Masina, on kertakaikkiaan hurmaava hieman höpsönä ja luottavaisena prostituoituna.
Aivan viiteen tähteen leffaa ei uskalla korottaa, yksi piste napsahtaa pois muutamasta ylipitkästä ja puuduttavasta kohtauksesta. Elokuva oli kuitenkin erinomaisesta ennakko-odotusten vastainen, positiivinen ja kaunis kuvaus.
Neljä tähteä
Nolla nukahdusta
maanantai 27. joulukuuta 2010
#243: Pirullista peliä
Yksi keskeisimmistä syistä leffan hyvyyteen/huonouteen löytyy elokuvan pituudesta. Yleisesti ottaen lyhyt, mutta huono leffa vituttaa paljon vähemmän kuin ylipitkäksi venytetty, hyväkin tuotos. Aika harvoin vastaan on tullut yli kaksituntista elokuvaa, jonka olisi toivonut jatkuvan vielä paljon pidempään.
perjantai 24. joulukuuta 2010
#246: Viisi vuodenaikaa
Lähtökohtaisesti olen aina kategorioinut Kaukoidässä tuotetut (taide)elokuvat kategoriaan KP. Ennakkoajatuksiltaan paljolti uskonnon, henkien, uskomusten ja muun vastaavan piirissä pyörivät leffat eivät vain olen omaa, hyvin rajattua leffamakuani hivellet.
Viisi vuodenaikaa osuu juuri tähän genreen ja ehdottomasti yksi leffoista, jota en missään nimessä olisi katsonut ilman tätä leffaprojektia. Kim Ki-dukin ohjaama elokuva vaikutti kuitenkin sopivan rauhalliselta väijyttävältä jouluaaton ähkyyn, jolloin ainoa vaihtoehto oli muutenkin paikallaan oleminen, pienikin liikkuminen teki kinkun ja muiden lisukkeiden täyttämän vatsan takia olon vähintäänkin tuskaisaksi.
Viisi vuodenaikaa on viiteen pätkään jaettu episodielokuva, joka pyörii enemmän tai vähemmän mestarin ja hänen oppipoikansa ympärillä. Kuten hyvä-paha-tematiikkaa yhdistelevät leffat yleensäkin, mestari on vanha ja viisas ja oppipoika nuori ja tyhmä. Leffa alkaa keväästä ja päättyy neljän vuodenajan myötä jälleen kevääseen.
Jo ensimmäisestä episodista alkaen elokuva nappaa voimakkaasti mukaansa ja olikin ensimmäinen leffaprojektin elokuva, jonka katsoin yhdeltä istumalta loppuun. Lähes kokonaan lammella ja lammella sijaitsevassa mökissä/temppelissä tapahtuva leffa on jumalattoman kaunis, jossa vuodenajat ja niiden vaihtuminen pääsee todelliseen rooliin.
Elokuva kertoo todella vähin elein sen, mistä ihmiselossa perimmältään on kysymys. Elämä on mestarille ja varsinkin oppipojalle valintoja, joista oppi tuntuu tarttuvan vain kantapään kautta ja samanlaiset virheet kiertävät sukupolvelta toiselle.
Ennakko-odotukset kääntyivät siis todellakin ympäri ja elokuva oli yksi puhuttelevimmista pätkistä, mitä olen kuunaan nähnyt. Pisti kerrankin miettimään.
Ainoa negatiivinen asia, joka elokuvassa jäi mietityttämään oli se, miten vanha mestari pääsi aina kyttäilemään lammen rannalle oppipoikansa touhuja, vaikka mökin laiturissa oli vain yksi vene. Mestari taisikin olla jonkinmoinen meedio muutenkin.
Viisi tähteä
Nukahtamiskerroin: Nolla nukahdusta
#245: Köysi
Koska motivaatio ei ollut tarpeeksi korkealla korealaisen hengellisen leffan katselemiseen, päätin skipata jouluaatonaattona Viisi vuodenaikaa ja vilkaista listan numeron 245, Köysi. Alfred Hitchcockin elokuvat lienevät tuttuja lähes jokaiselle ja itsekin olen niitä muutaman katsellut, mutta jostain erikoisesta syystä Köysi on jäänyt katsomatta.
Juoni on kutkuttava. Leffan alussa pari opiskelijapoikaa (lienevätkö pariskunta?) pistävät kuristamalla kylmäksi toverinsa Davidin ja piilotavat kaverin puuarkkuun. Jotta homma ei kävisi liian helpoksi, edessä ovat juhlat, joita kaveruksista rohkeampi ryydittää jatkuvilla murhaviittauksilla ja päättää tarjoilla jopa juhla-aterian arkun kannelta.
Leffan sankariksi nousee älykäs Rupert, jota esittää jo edellisestä länkkäristä tuttu James Stewart. Köysi nouseekin huippuleffaksi juuri Stewartin ansiosta. Miehen näyttelijäntyö yhdistettynä erittäin napakkaan käsikirjoitukseen nostaa tämän leffan näkemieni Hitchcock-leffojen kärkeen.
Köysi osoitti, että hyvällä käsikirjoituksella pääsee pitkälle, eikä turhaa lavastekikkailua tarvita. Käytännössä elokuva tapahtuu yhdessä ainoassa huoneessa ja elokuva pysyykin kasassa käsittämättömän upean dialogin ansiosta. Mestariteos kertakaikkiaan, myös pituutensa ansiosta. Tuntiin ja seitsemääntoista minuuttiin mahtuu kaikki olennainen.
Viisi tähteä
Nukahtamiskerroin: Nolla nukahdusta
torstai 23. joulukuuta 2010
#249: Mies joka ampui Liberty Valancen
Kuukauden western -leffasarjaa tuli kyttäiltyä joskus lapsuusvuosina isän kanssa lauantai-iltaisin. Tuohon aikaan tuli vilkaistua useampikin länkkäri, mutta nyttemmin tämä perinne on jäänyt, vaikka Kakkoselta tulee edelleenkin westernejä tiuhaan tahtiin.
Fiilikset olivat siis jo etukäteen positiiviset Mies joka ampui Liberty Valancea kohtaan. Länkkäriklassikko, jossa mukana on myös legendaarinen John Wayne ei lähtökohtaisesti kuulostanut kovinkaan huonolta. Eikä se sitä ollutkaan.
Itse asiassa asetelmiltaan Liberty Valance on varsin perinteiset oloinen western-pätkä, mutta muuttuu kuitenkin enemmänkin Jenkkien silloista tilaa pohtivaksi leffaksi kuin ratsasteluksi erämaassa. Toki henkilögalleria ja miljöö ovat lännenelokuvakuvastolle melko tyypillisiä, mutta leffa itsessään oli ehkä perinteisiä klassikoita syvällempi, jos tällaista termiä länkkäreistä voi käyttää.
Wayne on kovanaama kuten muissakin rooleissaan ja James Stewart se komistus, joka viime kädessä jättää koviksen rannelle ruikuttamaan. Parhaimman roolin vetäisi mielestäni kuitenkin Lee Marvin huikeana Liberty Valancena. Ärsyttävin oli luonnollisesti nössö sheriffi, joka jossain vaiheessa leffan kestäessä pisti oikein vihaksi saamattomuudellaan.
Neljä tähteä
Nukahtamiskerroin: Nolla nukahdusta
keskiviikko 22. joulukuuta 2010
#248: Laputa - Linna taivaalla
sunnuntai 19. joulukuuta 2010
#250: Mulholland Drive
Listan viimeinen elokuva, Mulholland Drive, oli aikanaan mennyt itseltä totaalisen ohi. Pidin kyllä Twin Peaksin synkkyydestä ja outoudestakin, mutta muuten olen kokenut Lynchin leffat vieraaksi.
Ensimmäiset 1,5 tuntia Mulholland Dr. oli mukaasatempaava, joskin outo. Harmillista kyllä, viimeisen tunnin tapahtumat muuttuivat oudoksi usvaksi ja lopputulos jäi valjuksi. Ehkä en vaan tajua suuren taiteilijan hienoutta.
Kaksi tähteä
Nukahtamiskerroin: 0 nukahdusta
- Posted using BlogPress from my iPhone
keskiviikko 15. joulukuuta 2010
100 leffaa – mistä on kyse?
Innostus tähän blogiin lähti tehtyäni Facebookissa IMDB:n mainion Top 250 Movies -testin. Tuolla listalla on kattavan Movie Databasen käyttäjien suosikkielokuvat listattuna ja epäilemättä listaa voisi pitää ainakin jokseenkin objektiivisena katsauksena maailman parhaimpiin elokuviin.